Informații utile

Fonduri si Imprumuturi UE

UE Dezvoltare Urbana si Regionala
  • Programul LIFE este instrumentul de finanțare al UE pentru acțiunea climatică și mediu. Acesta a început în 1992 și a cofinanțat mii de proiecte în domeniul protecției mediului. (Water life project) 
  • Banca Europeană de Investiții (BEI) este unul dintre cei mai mari creditori ai sectorului mondial de apă până în prezent, cu aproape 79 de miliarde EUR pentru peste 1 600 de proiecte, BEI face din securitatea apei și adaptarea la schimbările climatice o prioritate. Apa este sursa vieții, dar și resursa cea mai afectată de schimbările climatice.(European Investment Bank)

UWWTD si SIIF

Directiva Privind Tratarea Apelor Urbane Uzate
UWWTD oferă informații detaliate despre aglomerările de ape uzate urbane, stațiile de epurare, punctele de evacuare și zonele sensibile. De asemenea, furnizează informații despre conformitatea fiecărei aglomerații și stații de epurare, racordarea la sisteme de colectare sau sisteme individuale și adecvate, tratarea în loc și presiunea asupra mediului. Prin serviciile de vizualizare și descoperire permite selectarea datelor și afișarea acestora în funcție de criteriile alese. Serviciile de descărcare și invocare sunt, de asemenea, implementate pentru a facilita accesul la bazele de date sau pentru a ușura reutilizarea acestor informații de către alte sisteme IT. Acesta oferă o imagine de ansamblu asupra reglementării apelor reziduale urbane la nivel european și național.
Cadrul de implementare și informare structurat (SIIF)
Conceptul de cadru structurat de implementare și informare (SIIF) este un proiect pilot în curs de desfășurare al Comisiei Europene (Directia Generală de Mediu) axat în esență pe organizarea și gestionarea datelor pentru a îmbunătăți generarea de informații pentru factorii de decizie, părțile interesate și publicul în general. niveluri privind modul în care legislația este implementată practic. Conceptul dezvoltat este în conformitate cu prevederile Directivelor privind Accesul Public la Informații de Mediu și INSPIRE.

Comisia Europeană - Direcția Generală Mediu

Evaluarea informațiilor de raportare
Metodologie de evaluare a informațiilor raportate în cadrul Chestionarului UWWTD.
Rapoarte de implementare
Pentru a evalua nivelul de punere în aplicare a UWWTD, Comisia solicită tuturor statelor membre ale UE să raporteze informații detaliate la fiecare doi ani la nivel de aglomerare și stație de epurare, în conformitate cu articolul 15 din UWWTD și, de asemenea, cu privire la programele lor de implementare, în conformitate cu articolul 17. a UWWTD.
DGENV website

Din 2001, a fost în funcțiune o strategie comună de implementare, care reunește experți naționali, părți interesate și Comisia, inițial în punerea în aplicare a Directivei-cadru privind apa, iar ulterior și în punerea în aplicare a Directivei privind inundațiile. Aflați mai multe despre rezultatele acestui proces prin documentele de orientare produse.

Agenția Europeană de Mediu

Accesul si vizualizarea datelor
Setul de date de interes conține date raportate de statele membre în temeiul obligațiilor de raportare UWWTD. Acesta constă din tabele care conțin informații despre: perioada raportată, aglomerări, stații de tratare a apelor uzate urbane (UWWTP), aglomerări de legături – UWWTP, puncte de deversare, zone de recepție și (la nivel de stat membru) manipularea nămolului și reutilizarea apelor uzate epurate. .
Harta de tratare a apelor uzate urbane prezintă cele mai recente informații raportate cu privire la punerea în aplicare a Directivei privind tratarea apelor urbane uzate.
Baza de date privind obligațiile de raportare

Prezenta directivă se referă la colectarea, tratarea și evacuarea apelor uzate urbane și tratarea și evacuarea apelor uzate din anumite sectoare industriale, având ca scop protecția mediului împotriva efectelor negative ale deversărilor de apă. (Fișa Directivei UWWT).

Conform articolului 15, evacuările din stațiile de epurare a apelor uzate urbane trebuie monitorizate pentru a verifica conformitatea cu standardele de control al emisiilor.

În temeiul articolului 16, se solicită raportul de situație, având ca scop informarea periodică a publicului asupra situației, a unei date date, privind colectarea și epurarea apelor uzate.

Conform articolului 17, Programul național de implementare a Directivei UWWT solicită date derivate din sistemele de informații naționale și/sau regionale existente pentru fiecare stat membru.